środa, 2 kwietnia 2014

Mleko kokosowe

Pierwszy raz zdecydowałam się zrobić mleko kokosowe. Okazało się, że wykonanie jest banalnie proste. Wystarczą wiórki, trochę czasu i mamy bardzo wyraziste w smaku, pyszne kokosowe mleko. Dla wszystkich amatorów kokosa jest to świetna propozycja. O niebo lepszy wybór niż kupne mleko z puszki. Mleko stanowi dobrą bazę do różnych koktajli, deserów lub płatków śniadaniowych.


Składniki:
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki wody
Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do wiórków dolewamy pół szklanki wrzątku i miksujemy blenderem. Mleko odcedzamy przez gazę (ja użyłam pieluszki tetrowej) i gotowe!
Zanim odcedzimy mleko można chwilę odczekać jeśli płyn będzie za gorący. Zwróćcie też uwagę na wiórki kokosowe jakie kupujecie - ważne, żeby nie były siarkowane. 
 
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz